zöldséggyökerek
A sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a zellert
néhol vegyeszöldségként
említjük. Mindhárom előrészítése hasonló: az alapos
mosás után hámozással vagy
a zsenge zöldségeknél kapargatással tisztítjuk,
ezután egészben vagy darabolva,
ízesített lében főzzük, majd lehűtjük, leszűrjük.
Saláták készítésére használjuk,
tölthetjük és díszesen formázva hideg húsokat is
köríthetünk velük. A sárgarépát
és a zellert nyersen is használhatjuk saláták
készítésénél.
A retekfélék igen hálás díszítő és saláta anyagok
lehetnek. Előkészítésük
fajtánként eltérő:
A hónapos retket héjával együtt használjuk fel,
díszesen bevagdosva, szeletelve,
cikkekre darabolva.
A fekete retket hámozva, szeletelve és darabolva
készítjük elő, de a fekete héja
is ehető, díszítésre használható.
A fehér retkek, a karóretek, a kígyóretek, a sörretek
és a jappán retek /daikon/
hámozva, tisztítva, szeletelve és darabolva
használható saláták készítésére.
A feketegyökér hazánkban kevésbé népszerű
nyersanyag, előkészítése és felhasználása
a retekfajtákhoz hasonló, de főzve is készíthetjük.
A céklát nyersen és főzve használjuk fel, nyers
felhasználása esetén hámozzuk, reszeljük vagy
daraboljuk. Főzésnél a mosás után héjában főzzük,
ügyeljünk arra, hogy a héja sehol ne sérüljön meg,
mert a színanyaga kifől, fakószínű lesz.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|